Amerika.

Dr Phil var på tv när jag vaknade. Det är något med hans program som gör att jag måste titta klart. Får många år sedan var det inne att prata om vilka guilty pleasures man hade. Dr Phil är kanske mitt.

Idag gästades han av en kvinna vars far var nazist som vägrade acceptera hennes son, som var ”biracial”. Nazisten var såklart helt skogstokig. Han hatade alla utom sig själv och Hitler, mer eller mindre. Alla andra var lata drägg (han själv satt i fängelse i nio år för att ha planerat ett bombdåd mot en abortklinik och missade därmed hela sin dotters uppväxt). Kort sagt så var han ett riktigt svin. Men han hade bibeln som stöd för allt han stod för, enligt honom själv. Hans moral och värderingar kunde alla hämtas från bibeln.

Dr Phil valde att bemöta nazistens argument med att ta dit experter på området. Det religiösa området alltså. En professor i teologi fick förklara för nazisten varför han hade fel, hur han feltolkat skriften. En svart pastor var där som bevis på att svarta kan vara pastorer. Varför inte bemöta honom med förnuftsargument istället? Dr Phil borde kunna argumentera för alla människors lika värde och lämna bibeln utanför. Det är som att han vill försvara bibeln istället för kvinnan som sitter bredvid honom, som faktiskt råkar ut för den här galningen till far.

Frågan kom istället att handla om hur man bör tolka bibeln och att nazisten utnyttjat den för egna syften. Vilket han givetvis gjorde, precis som många andra gjort. Allt han sa kunde bemötas på ett vetenskapligt sätt. Att svarta är människor är ganska lätt att bevisa. Sedan kan man tydligen hitta argument för att så inte är fallet i den heliga skriften. Istället för att avfärda hans tankar för att de var sinnessjuka i sig själv, så var det hans tolkning av bibeln man hade synpunkter på.

Men det kanske är svårt att övertyga någon som är så pass störd, med vettiga argument. Dr Phil borde kanske bara inse att bibelargument inte håller oavsett hur man tolkar den. Bara avfärda dem rakt av.

Nästa gäst var en alkoholist vid namn Joe som hittat tillbaka till livet tack vare Gud. Han var hemlös och en råkall morgon på Austins gator frågade han Gud vad han skulle göra åt sin situation. Ett par minuter senare möter han ett venezolanskt par som sett honom tidigare i Dr Phils program. De berättade för honom att Dr Phil är på jakt efter honom. Han hade varit med i programmet tidigare och hade blivit erbjuden en plats på rehab, som han hade rymt ifrån. Nu var han alltså på rymmen både från rehab och Dr Phil. Han bestämmer sig för att kontakta doktorn, nu när hans liv är på rätt väg.

Nu hade han alltså varit nykter i fyra månader. Han berättar om episoden med Gud på Austins gator för Dr Phil, som väljer att driva med honom. Hur skulle Gud kunna skicka ett venezolanskt par till Austin denna morgon? Han rev ner skrattsalvor från publiken. Jag skulle kalla det slump. Sådant som händer. Amerikaner i allmänhet kallar det Gud. Dr Phil får applåder oavsett vilken väg han väljer. Obegripligt. Hade han instämt med det faktum att det var en ”higher power” som var upphov till mötet som förändrade Joes liv så hade han också fått applåder. Hur ska ni ha det?

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s