Jag har härjat runt i loger och på Grand

Det börjar bli fånigt att Winnerbäck i varje intervju ombeds prata om att han inte gillar att prata. ”Du undviker att bli intervjuad..?”. Han är ju där för fan! Möjligen att frågan var motiverad när Niklas Strömstedt ställde frågan ”- När du är så utelämnande i dina låttexter krävs det kanske att du får vara ifred sen?” i Tack för musiken år 2011. Sedan dess har Winnerbäck trots allt medverkat i Skavlan och en del andra sammanhang. Han var förresten med i Skavlan redan 2009 och spelade låten Ingen soldat. Vad kräver journalister av honom? Att han ska vara med i Fångarna på fortet för att han ska bota sin så kallade ”medieskygghet”?  Jag efterlyser en ny vinkel i Winnerbäck-intervjuerna. Hans medieskygghet tycks botad. Gå vidare.

Anledningen att jag tar upp detta är SVT:s nya program med Thomas Andersson Wij som intervjuar kända artister ”för att under en konsert kombinera samtal och musik”. Winnerbäck (som, märk väl, ALDRIG ställer upp i intervjuer) intervjuas en timme i SVT igen. Han är så klart lika underbar som vanligt. Wij däremot lyckas inte mota frestelsen att fråga om Winnerbäcks påstådda medieskygghet. Han gick i fällan. Lite styltiga frågor, det blev aldrig ett ”samtal” egentligen. Wij tycker också att det är rimligt att Winnerbäck ska göra en cover på sin egen låt som final på programmet. Är inte det sjukt? Har Wij koll på vem som är gäst och vem som intervjuar? Är det årets hybris vi fått bevittna? Dessutom dödade Wij För dig i inledningen, och då menar jag inte döda i positiv bemärkelse, utan bokstavlig. Många är de tappra som försökt göra en bra cover på Winnerbäcks För dig. Ingen har hittills lyckats. Wij kanske minst av alla. Men det är bara min upplevelse givetvis. Undrar vad Markus Larsson hade satt för betyg på den?

Jag är dock tveksam till om jag skulle vilja se Winnerbäck i Så mycket bättre. En fördel skulle vara att frågorna om hans medieskygghet en gång för alla vara helt irrelevanta, och alla skulle inse det. Men kanske skulle vi också får höra en till dödlig version av För dig. Låt den vara! För mig. 

 

 

Annonser

One thought on “Jag har härjat runt i loger och på Grand”

 1. Jag tycker väldigt ofta att kvinnliga artister kan göra bättre versioner av manliga artister låtar bara genom att vara kvinnor. Jag vet inte om det bara är rösten eller att jag då kan ta till mig texten bättre. Detta gäller speciellt Håkan Hellströms låtar men även Kent, Winnerbäck och Broder Daniel. Jag älskar alla dessa artister men med en kvinnlig röst blir det så mycket starkare.

  När det gäller just ”För dig” blir det svårare eftersom Winnerbäck har en sådan otroligt skön Whisskeyröst i den låten. Jag har hittat en version där en tjej sjunger ”För dig” med whiskeyröst. Kolla in Melinda Borglowe https://www.youtube.com/watch?v=7OspVHbMOCQ. En annan version som är där och nosar är Elvira Bergman https://www.youtube.com/watch?v=5FezrOoDiHA. Jag börjar redan bli universitetsskadad och stör mig på länkar mitt i löpande text, men det här är ju en blogg som du lite skämtsamt brukar säga. Winnerbäck är Sveriges bästa artist men First Aid Kit skulle antagligen kunna göra en bättre cover på ”För dig”.

  Så mycket bättre har jag aldrig varit intresserad av eftersom jag är så otroligt intresserad av vad artister har att säga, jag har dock sett många videos på covers från programmet. Laleh, Wiehe och Miriam Bryant är ju bra artister trots allt. Jag ska ändå bjuda på min drömelva i så mycket bättre. hur många är dom? Sex stycken? Jag chansar på det.

  Lasse
  Håkan
  Säkert!
  Wiehe (igen)
  Laleh (igen)
  Melissa Horn

  Fem exempel på Kvinnor som gör covers är bättre än originalet

  First Aid Kit – This land is your land (Woody Guthrie)

  Anna Winblad – För sent för Edelweiss (Håkan Hellström)

  Anna Ternheim – Shoreline (Broder Daniel)

  Marina & Raul – Hero of war (Rise Against)

  Amy Mcdonald – Born to run (Bruce Springsteen)

  Detta blev ju ett helt blogginlägg, jag kommer nog publicera på
  http://www.wheredoyougonext.blogg.se

  Upp i Atomer

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s