Språkfrågor

En stor del av min vakna tid funderar jag över språket. Sedan jag började studera språk så har det nått nya nivåer. Jag skulle inte kalla det besatthet. Än. Däremot har jag börjat skriva ner allt jag lägger märke till, och roas över. Inte för att vara en dryg språkpolis, utan för att det är roligt. Här kommer ett urval av de senaste anteckningarna. Håll till godo!

Vi är djur och rökfria

Blocketannonser är en guldgruva vad gäller språkliga härligheter. Det här är ett exempel på en standardfras där något gått lite snett. Det viktiga bindestrecket efter djur har gått förlorat, vilket får effekten att de presumtiva hyresgästerna betraktar sig själva som djur som inte röker. Rökfria djur alltså. Människan är förvisso ett djur, biologiskt sett, men det kanske inte riktigt var det de ville förmedla. Och om de menar att de är djurfria, så är de också fria från sig själva, eftersom de är djur. Är det en blinkning till, den numera utdöda, debatten om att män är djur, fast här utvidgat till att människan är (ett) djur? Frasen är också ett tydligt exempel på en norm, och att vi skriver det som vi tror att den andra vill läsa. Det är en fras som bara förekommer i det här specifika sammanhanget, där man vill sälja in sig själv. Antingen som en god hyresgäst eller partner. I hyresgästsammanhanget, där jag hittade exemplet, är frasen nästan lika vanlig som , det nästintill obligatoriska, adjektivet ”skötsam”.

Flygplansläge

I en annan annons hittade jag en flygvärdinna som ville hyra bostad. Hon nåddes lättast via mejl då hennes telefon ofta är i flygplansläge. Om det var medvetet roligt eller inte lyckades jag inte lista ut. Att hitta dubbelbottnade betydelser i ord verkar annars vara det viktigaste inom reklam just nu. Exempel är lätta att hitta på stan. De flesta busskurer är nu prydda med affischer som säger: ”Älska alla Mer”, tillsammans med en stor bild på en Mer-flaska. En hyfsat lyckad användning av ordet ”mer”, som varumärke och adverb. Dessutom ligger ”älska” helt rätt i tiden, med samhällets debatt om näthat.

En mindre lyckad kampanj, eller vad man ska kalla det, är lokaltrafikens ”tänk utanför bilen”. Jag antar att det är en alludering på uttrycket  att ”tänka utanför boxen (alt. ”lådan” på svenska)” eller ”tänka utanför ramarna”. Problemet är ju att det inte är det minsta likt i slutet av uttrycket. Eller hade lokaltrafiken uttrycket ”tänk utanför bilden” i tankarna? Finns det ens som etablerat uttryck? Kan de ha menat att bilen – till formen – är en box, och att orden därmed är utbytbara i en reklamkampanj? Menar lokaltrafiken, eller mer korrekt reklammänniskorna som gjorde reklamen, att man tänker bättre utanför bilen? En mer långsökt idé är att det är en direkt uppmaning, som borde kompletterats med ett kolon, alltså: ”Tänk: utanför bilen”. Ju mer jag tänker på detta desto oklarare framstår deras ordval. Motivet är dock glasklart –  de vill att fler ska åka buss. Men det krävs ju bara att man ska uppfatta orden som reklam för att det ska framgå. Vad de egentligen vill säga är väl något i stil med: ”Tänk på att du inte alltid måste ta bilen”. Men ”utanför bilen”? Ska man tänka när man fysiskt befinner sig utanför bilen? Jag får inte ihop det.

Hus vill hyras

Jag älskar blocketanvändare. Här har vi ett fint exempel på en passivform där det inte hör hemma. Subjektet är borttaget och då vet inte vem som vill hyra. Är det huset som vill hyra ut sig själv eller är det det tänkta subjektet (jag/vi) som vill hyra ett hus? Det senare är mer troligt.

Timeout

Timeout är ett fascinerande begrepp. Och kanske den enda förmån som bara delas av politiker och idrottstränare. De båda grupperna använder sig av det på liknande sätt. Man ber sina underordnade ta timeout när de ”fuckat upp”, antingen när de misshandlat någon på krogen eller om de släppt in tre mål under en period. Andra yrkesgrupper får nöja sig med att ta tjänstledigt eller bli ”entledigade”.

Den senaste politiska timeouten stod – inte helt oväntat – SD för, i och med ”krogbråket” för ett par dagar sedan. Jag skriver ”krogbråket” inom citattecken för att det verkar råda oenighet om exakt vad som hände. Jag har hittat följande benämningar för ”händelsen”:

  • självförsvar
  • krogincident
  • nattklubbsincident
  • krogbråk
  • konflikt
  • bråk
  • slagsmål
  • misshandel
  • händelse

Min personliga favorit i denna härva av ord och nyanser är den sista: ”händelse”. Oavsett vad som hände så är det onekligen en händelse. Om man skulle ta vagheten i ”händelse” och säga att den sker på en ”plats”, så skulle man få exakt ingenting sagt. Andra förslag som ännu inte dykt upp i nyhetsflödet är ”kurr” och det härligt ålderdomliga ”handgemäng”.

Den största skillnaden mellan den politiska och idrottsliga timeouten är att politiker får hur många de vill under en och samma (mandat)period.

Till sist en rolig förskönande omskrivning (eufemism) signerad Kent Ekeroth. Han skriver att han har haft en ”social livsstil” där han ”rört sig mycket bland vänner och allmänheten”, vilket i klartext betyder han varit full och härjat på krogen.

Nästa inlägg kommer eventuellt avhandla dressing och surdegsbröd.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s