Har Ebba Witt-Brattström godkänt de nya orden?

Tre debatter har, likt tomtebloss, blossat upp lagom till julen. Lika säkert som snö i Dalarna (och regn i Halland) återkommer de varje år. Jag tänker givetvis på dessa:

  • Julskinkedebatten. Veganer vs militanta köttätare
  • Man får inte längre fira jul i Sverige
  • Språkrådets nyordslista

Den första orkar jag inte lägga energi på i år. Jag vill bara konstatera det bisarra i att vara militant köttätare. Ett växande fenomen. Det tycks mig vara samma personer som alltid måste hävda sin rätt att säga ”negerboll”. Som tur är finns det ingen högtid då man äter dessa bakverk, och därför ligger den debatten på is, men den kan lossna när man minst anar det.

Den andra debatten är bara så meningslös att det inte ens är värt att kommentera.

Jag kan stå ut med mycket. Men ge fan i språket! Nu när jag skaffat Facebook igen går jag tyvärr in och läser kommentarerna om Språkrådets nyordslista. Här finns det många (medvetna?) missförstånd. Jag tänkte reda ut begreppen lite.

”En del onödiga ord tycker jag.”

Nya ord uppkommer just för att det finns ett behov av dem. Annars hade den första personen aldrig använt det nya ordet. Troligen menar den här personen (och många andra) att de personligen inte kommer att använda de nya orden på daglig basis. Många verkar också tro att det finns ett tvång att börja använda de nya orden. Det gör det inte. Du får fortsätta använda precis vilka ord du vill (så länge du inte bryter mot lagen med orden).

”Expressens nyord eller?”

I alla artiklar jag läste framgick det tydligt att det var Språkrådets nyordslista. Men det är ju svårt att veta OM MAN INTE LÄSER DET MAN KOMMENTERAR! Förmodligen är det ett medvetet missförstånd i ett missriktat försök att vara rolig. Det är inte heller Språkrådet som ”hittat på” de nya orden. De sammanställer enbart listan.

”Jag tycker att det är befängt att man inte kan bevara det Svenska språket!”

Obegriplig kommentar på alla plan. Att nya ord kommer betyder inte att andra redan existerande ord fasas ut. Ord fasas ut när folk slutar använda dem. Nya kommer när folk börjar använda dem. Svårare än så är det inte. När de nya orden dessutom ofta står för nya företeelser verkar det dumt att inte ha nya ord för dem. Här är förresten ett exempel på hur man inte ska använda ordet man. Man har ingen aning om vem man syftar på.

Rubriken till det här inlägget var också en kommentar jag hittade.

Har Ebba Witt-Brattström godkänt de nya orden?

Det undrar jag med! Frågan är också om det är relevant eller inte. Och varför just hon skulle behöva gå in och godkänna.

 

Annonser

One thought on “Har Ebba Witt-Brattström godkänt de nya orden?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s