Ovetenskaplig artikel, gästbloggning av Viktor

Ryska forskare varnar r att en av världens största myrar smälter – efter 11000 år.

För det första, vilka är dessa ryska forskare? Vi får ingen förklaring på detta , därför tänker jag mig att dessa ryska forskare är Peter Stormare-typer med odefinierbar Europeisk brytning. Det verkar oseriöst att inte nämna var dessa forskare forskar någonstans eller inom vilket ämne de forskar. Nu är inte jag någon språkexpert men jag tycker ändå att tankstrecket är totalt onödigt. Jag har såklart hittat denna artikel i Aftonbladet där skribenterna får tio piskrapp om de inte kastar in minst tre tankstreck

Tredje felet i den första meningen är ett rent faktafel. Det är inte myren som smälter, det är permafrosten under marken som smälter. Hur skulle myren kunna smälta?

“När myren, som ligger i västra sibirien, smälter frigjörs gasen.”

Det känns, som att denna mening, är väldigt konstigt indelad, med kommatecken.

Mängden metangas i myren motsvara lika mycket som släpps ut från jorden under 100 år. Så även om det tar ett sekel för myren att smälta så fördubblas utsläppet av metan.

Skribenten kunde ha sparat ett kommatecken till dessa två meningar eller skrivit om den andra meningen så att den inte börjar med “så”.

Marken beskrivs nu som lerig och mjuk. Sjöar har bildats – flera kilometer stora.

Beskrivs av vem? Sjöarna är alltså flera kilometer stora, det säger inte så mycket om sjöarnas storlek. Det hade varit mer passande att använda måttet kvadratkilometer.

“Forskare har tidigare beräknat att jordens genomsnittliga temperatur kommer att öka med 1,5 och 6 grader de närmsta 100 åren.”

Återigen, vilka forskare är det som har beräknat detta? När var “tidigare”? Temperaturen kommer alltså att öka både med 1,5 grader och 6 grader, samtidigt! Min hjärna kan inte ta in hur båda dessa scenarior kan ske samtidigt. “Just nu är det både 1,5 grader och 6 grader varmare än för en timme sedan!”

-Metangas är en väldigt potent och kraftig växthusgas, betydligt värre än koldioxid. Men den är inte lika vanlig som koldioxid. Det allvarliga i den här situationen är att så mycket metangas släpps ut i högt tempo. Det hotar att accelerera växthusprocessen, säger Michael Tjernström, professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

I detta stycke får vi iallafall reda på vem det är som uttalar sig. Cred till författaren där. Michael Tjernström slår fast att metangas är en betydligt värre växthusgas än koldioxid, gasen släpps just i detta nu ut i atmosfären eftersom “myren smälter” just nu. Det verkar då vara en underdrift att metangasen “hotar” att accelerera växthusprocessen.

 

Världsnaturfondens senaste rapport om klimatförändringar visar att medeltemperaturen i Stockholm under juni till september stigit med 1,5 grader de senaste åren.

Vad betyder termen “de senaste åren” ? Det är inte speciellt vetenskapligt. När geologiska processer diskuteras kan detta betyda de senaste 250 miljoner åren.

Upp i Atomer!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10645323.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s